ΤΡΙΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ PARTINICO ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ
Φ
Φτάνοντας στο Partnico, μας περίμεναν γεμάτοι ενθουσιασμό οι οικογένειες που θα
φιλοξενήσουν τους μαθητές μας αλλά και οι υπεύθυνες καθηγήτριες του
προγράμματος. Αφού οι μαθητές έφυγαν για τα σπίτια των οικογενειών, οι
καθηγητές δειπνήσαμε σ’ ένα εστιατόριο δίπλα στο ξενοδοχείο μας και απολαύσαμε
εξαιρετικό ιταλικό φαγητό.
Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 15 Απριλίου συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο, Liceo Statale Santi Savarino, όπου μια ομάδα μαθητών μας υποδέχτηκε με μια εξαιρετική τελετή που περιελάμβανε τραγούδια.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές μας ενημέρωσαν για το πρόγραμμα της εβδομάδας και έπειτα από το διάλειμμα για φαγητό ξεκινήσαμε την πρώτη μας επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό οινοποιείο που πλέον λειτουργεί ως μουσείο, «The Borbonic Wine Cellar», περιηγηθήκαμε στους χώρους του και εντυπωσιαστήκαμε από την καταπληκτική έκθεση από μαριονέτες.
Επιστρέψαμε στο σχολείο όπου άρχισε η παρουσίαση των εργασιών που είχε ετοιμάσει το σχολείο από κάθε χώρα. Θέμα των εργασιών ήταν η βιώσιμη αμπελουργία και οινολογία. ελληνικό σχολείο παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που είχαν κάνει οι μαθητές μας βάσει της SWOT ανάλυσης αλλά και της επίσκεψης που είχαμε κάνει στο οινοποιείο Γεροβασιλείου στην Επανωμή. Παρακάτω παρουσιάζονται οι εργασίες της ελληνικής ομάδας.
Το Η πρώτη μας μέρα στο σχολείο ολοκληρώθηκε με χορούς από κάθε χώρα και φυσικά με ελληνικό Συρτάκι.
Η
δεύτερη μέρα, Τρίτη 16 Απριλίου περιελάμβανε εκδρομή στη Marsala και Segesta.
Πρώτη στάση στη
λίμνη Stagnone και βαρκάδα στα όμορφα νησάκια της περιοχής και στις
αλυκές.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε ένα παλιό, ιστορικό οινοποιείο «Pellegrino wine cellar». Από τα πιο διάσημα για τα γλυκά κρασιά της Μαρσάλας με ιστορία 150 χρόνων.
Περιηγηθήκαμε στα κελάρια με τα δρύινα βαρέλια στα παρασκευάζονται πολύ ιδιαίτερα γλυκά κρασιά γνωστά παγκοσμίως. Ακολούθησε γευσιγνωσία, όπου είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα γλυκό κρασί.
Στη συνέχεια κάναμε μια στάση σε εστιατόριο της περιοχής για να γευματίσουμε. Επιλέξαμε διάφορα είδη ζυμαρικών και φυσικά ένα «arangini», αντιπροσωπευτικό δείγμα της Σικελικής κουζίνας.
Τελευταία στάση της εκδρομής μας ήταν ο αρχαιολογικός χώρος στη Segesta, όπου θαυμάσαμε τον αρχαιοελληνικό ναό της Σεγέστας, χτισμένος τον 5ο αι. π.Χ. ένα εξαιρετικό δείγμα δωρικού ναού, χωρίς σκεπή που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα στη Σεγέστα και σε μια γειτονική ελληνική αποικία. Ωστόσο, άντεξε μέχρι και στις μέρες μας ατόφιος χωρίς πολλές φθορές. Επιστρέψαμε στο σχολείο. Οι μαθητές μας πήγαν στις οικογένειες και συνέχισαν το πρόγραμμά τους και οι καθηγητές στο ξενοδοχείο.
Η τρίτη μέρα, Τετάρτη 17 Απριλίου ήταν αφιερωμένη στο βασικό θέμα του προγράμματος που ήταν η δημιουργία επιχειρήσεων που συνδέονται με τη βιώσιμη αμπελουργία και τα προϊόντα της.
Οι μαθητές δουλεύοντας σε ομάδες δημιούργησαν μοντέλα επιχειρήσεων που περιλάμβαναν όλα τα στάδια, από την ονομασία, την προώθηση, τις δυσκολίες αλλά και τις εφαρμογές που μπορεί να έχουν στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Μετά το διάλειμμα για φαγητό, οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους ενώ οι καθηγητές αξιολόγησαν την παρουσίαση, την προώθηση του προϊόντος και τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα στην αγορά.
Την τέταρτη μέρα, Πέμπτη 18 Απριλίου ξεκινήσαμε νωρίς από το σχολείο για να επισκεφτούμε την πόλη του Παλέρμο.
Πρώτη
στάση στον καθεδρικό ναό του Μονρεάλε που ανήκει στα σημεία κληρονομιάς
της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Το κτίριο είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σικελίας και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά με επιγραφές στα Ελληνικά και στα Λατινικά.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε και την Επισκοπή.
Περιηγηθήκαμε στους χώρους που διαμένει ο Επίσκοπος και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα από το μπαλκόνι.
Δεύτερη στάση, στο μοναστήρι «San Martino delle Scale», χτισμένο στα τέλη του 16ο αι. παρασκευάζει εδώ και πολλούς αιώνες μπύρα. Ο μοναχός που ανέλαβε την ξενάγηση μάς εξέπληξε όχι μόνο με τη λεπτομερή περιγραφή του μοναστηριού αλλά και με τις ικανότητές του στο τραγούδι και το παίξιμο του εκκλησιαστικού οργάνου.
Ήταν, πράγματι, μια ξεχωριστή εμπειρία για
όλους μας. Το μεσημεράκι φτάσαμε στο Παλέρμο και κάναμε μια στάση για φαγητό.
Κατευθυνθήκαμε στην ανοιχτή αγορά «Market Balaro» που έδινε τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις από θαλασσινά και φυσικά τα περίφημα «Aragini», το πιο γνωστό street food της Σικελίας.
ε
Στο λίγο ελεύθερο χρόνο, πριν την αναχώρηση, περιηγηθήκαμε
στο ιστορικό κέντρο της πόλης, θαυμάσαμε τα επιβλητικά κτίρια, τις υπέροχες πλατείες και τα πολλά μαγαζάκια με τα σουβενίρ και τα αναμνηστικά δώρα.
Μετά την επιστροφή μας από το Παλέρμο, ακολούθησε το αποχαιρετιστήριο πάρτι και η επίδοση των πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρόγραμμα. Ήταν μια καλά οργανωμένη εκδήλωση με πολλή μουσική και πλούσιο μπουφέ με τοπικά φαγητά και γλυκά. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της κάθε χώρας. Το πάρτι φούντωσε μετά το Ελληνικό συρτάκι, όπου όλοι οι μαθητές έγιναν μια αγκαλιά.
Η τελευταία μέρα του προγράμματος, Παρασκευή 19 Απριλίου, βρήκε μαθητές και καθηγητές στο σχολείο.
Μαζί με μια ομάδα μαθητών με αναπηρία, οι μαθητές μας έφτιαξαν πόστερ με θέμα το περιβάλλον, εκφράζοντας έτσι τις ευαισθησίες τους αλλά και τις ιδέες τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Στη
συνέχεια, στις αναμνηστικές τσάντες από ανακυκλώσιμο υλικό που τους
μοίρασαν,
υπέγραψαν με το όνομά τους για να θυμούνται τις όμορφες στιγμές και τους φίλους
που έκαναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στο Παρτινίκο.
Οι μαθητές επέστρεψαν στα σπίτια για μεσημεριανό φαγητό και ξεκούραση και οι καθηγητές αφού γευμάτισαν στο εστιατόριο «Σικελία» επισκέφτηκαν το παραθαλάσσιο χωριό Terracini που βρίσκεται πολύ κοντά στο Παρτινίκο. Περπατήσαμε, όσο βέβαια το επέτρεπε ο δυνατός αέρας, στον παραλιακό δρόμο και στην όμορφη πλατεία με τα πολλά καφέ και εστιατόρια.
Ιδιαίτερη
εντύπωση μας έκανε το μουσείο του χωριού που είχε εκθέματα
από την αρχαιότητα
μέχρι τη σύγχρονη ιστορία του Τερασίνι, καθώς και η πλούσια συλλογή από ζώα και
πουλιά της περιοχής.
Το βράδυ, επιστρέψαμε πάλι στο σχολείο για να παρακολουθήσουμε
μια εξαιρετική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική και Λατινική Γλώσσα. Είναι μια εθνική γιορτή όπου το κάθε σχολείο ετοιμάζει διάφορες εκδηλώσεις για την ανάδειξη αυτών των δύο γλωσσών που αποτελούν τη βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Στο χώρο του θεάτρου του σχολείου παρακολουθήσαμε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις ενώ η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο μπουφέ με τοπικές γεύσεις.
Σάββατο 20 Απριλίου 2024. Η ώρα της επιστροφής έφτασε. Μαθητές και γονείς μας αποχαιρέτησαν με δάκρυα στα μάτια. Ομολογουμένως, ήταν μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη ωραίες εικόνες, εμπειρίες και φιλίες για μια ζωή.
Όλοι
στο τέλος της εβδομάδας γίναμε μια παρέα, μια συντροφιά, χωρίς να μας χωρίζει
τίποτα, ούτε τα χιλιόμετρα, ούτε η εθνικότητα ούτε η γλώσσα. Όλοι είμαστε
Ευρωπαίοι πολίτες και τα προγράμματα Erasmus+ μας βοηθούν να κατανοήσουμε ότι
όλη η Ευρώπη είναι μια μεγάλη οικογένεια.
Κάπου εδώ τελείωσε και αυτό το ταξίδι. Στις αποσκευές μας δεν φέραμε μόνο δώρα για τους δικούς μας αλλά και μοναδικές εμπειρίες και εφόδια απαραίτητα στην μελλοντική πορεία των μαθητών μας, των καθηγητών αλλά και του σχολείου μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου