ΥΠΟΔΟΧΗ-ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΟΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ 

24-25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025






Η Κυριακή ήταν η μέρα των μετακινήσεων και των αφίξεων στην Θεσσαλονίκη. Από νωρίς η ομάδα στο whatsApp γέμιζε από φωτογραφίες των ταξιδιών


       

 
Σημείο συνάντησης στην Θεσσαλονίκη ήταν το ξενοδοχείο όπου θα διέμεναν οι εκπαιδευτικοί.




ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

Η Δευτέρα 24 Μαρτίου ήταν παραμονή της εθνικής γιορτής για την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. Αυτήν την ημέρα δεν γίνονται μαθήματα στα ελληνικά σχολεία. Διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις. Έτσι, όλοι οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο σχολείο στις 9.00 το πρωί. Λίγο αργότερα έγινε η τελετή υποδοχής στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο διευθυντής του σχολείου κ. Δ. Παπαδόπουλος.





























     Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

 


  

Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου ο Ελληνισμός γιορτάζει διπλά. Από την μια το χαρμόσυνο μήνυμα που έφερε ο αρχάγγελος στην Παναγία ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού και από την άλλη την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό.
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου τελείται δοξολογία στις εκκλησίες, γίνονται καταθέσεις στεφάνων και παρελάσεις. Παραμονή, 24 Μαρτίου, στα σχολεία δεν γίνονται μαθήματα αλλά εορταστικές εκδηλώσεις. Μια τέτοια εορταστική εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στην κινητικότητα. 


Εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε η φιλόλογος κα Δ. Ντόμπρου ενώ παράλληλα έγινε διανομή του προγράμματος της εκδήλωσης με μεταφρασμένα τα κείμενα που ακούστηκαν καθώς και επεξηγήσεις των τραγουδιών και των χορών που πλαισίωναν την εκδήλωση.




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ



Μετά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν σύντομα βιντεάκια από τις κινητικότητες που είχαν προηγηθεί.




Η ενότητα αυτή ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ στην οποία θα γίνει η επόμενη και τελευταία κινητικότητα που προγράμματος.

Ακολούθησε παιχνίδι γνωριμίας "people bingo" για τους μαθητές ...

 



      




    



Όση ώρα οι μαθητές έπαιζαν το μπίνγκο, οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν για καφέ και επικοινωνία στο χώρο της βιβλιοθήκης.


 Μετά το διάλειμμα έγιναν στις παρουσιάσεις ενεργειών και τα SWOT analysis από τους μαθητές της κάθε χώρας

















Ακολούθησε η παρουσίαση του μοντέλου των επιχειρήσεων, πως είναι τα βήματα, ποια ερωτήματα απαντώνται και τι ειναι το teaser από τον Λιθουανό Naglis Jonuska.
Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν στις ομάδες και ανέβηκαν στους χώρους εργασιών προκειμένου να συζητήσουν για το στήσιμο της επιχείρησης τους.



























Μετά από δύο ώρες και αφού κάθε ομάδα αποφάσισε το είδος της επιχείρησης που θα σχεδίαζε, οι μαθητές πήγαν στις οικογένειες για μεσημεριανό και οι καθηγητές σε εστιατόριο -ταβέρνα στον Χορτιάτη.








ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

Το σημείο συνάντησης της σημερινής εορταστικής ημέρας ήταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Χορτιάτη. Τα μέλη της ομάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέρος της δοξολογίας, να δοκιμάσουν κόλλυβα, που είναι ένα γλύκισμα το οποίο προσφέρεται στην μνήμη των νεκρών και αποτελείται κυρίως από βρασμένο στάρι, ρόδι, κόλιανδρο, ξηρούς καρπούς και άχνη ζάχαρη από πάνω, την κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση.



Στην παρέλαση συμμετείχαν σύλλογοι με παραδοσιακές φορεσιές και τα σχολεία του Χορτιάτη, νηπιαγωγεία, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Ένα σύντομο βίντεο της παρέλασης παρουσιάζεται στο παρακάτω σύνδεσμο.



ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Μετά την παρέλαση όλη η ομάδα ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα του Χορτιάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διάβασαν κείμενα σχετικά με τα σημεία σταθμούς στην περιήγηση.
Πρώτος σταθμός το μνημείο ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.




Στον φούρνο Γκουραμάνη 



στην οικία Νταμπούδη




στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και το Βυζαντινό παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος




Το μεσημέρι οι μαθητές γευμάτισαν στις οικογένειες ενώ  οι εκπαιδευτικοί σε ταβέρνα στον Χορτιάτη όπου απόλαυσαν το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας "μπακαλιάρο σκορδαλιά".



    

Το απόγευμα οι περισσότεροι μαθητές απόλαυσαν βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιώντας τις αστικές συγκοινωνίες.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

Την Τετάρτη οι μαθητές ήρθαν κανονικά στο σχολείο στις 8.15. Μετά την προσευχή πήγαν στις αίθουσες όπου θα εργάζονταν για μία ώρα στο σχεδιασμό της επιχείρησης. (2ο μέρος)




Στις 9. 00 η ομάδα αναχώρησε με το λεωφορείο για το αμερικάνικο κολλέγιο "ΑΝΑΤΟΛΙΑ". Στο δρόμο επιβιβάστηκαν και οι καθηγητές τους. 



Στο "ΑΝΑΤΟΛΙΑ" οι μαθητές χωρίστηκαν αρχικά σε δύο ισάριθμες ομάδες και αντίστοιχα σε δύο αίθουσες. Εκεί ενημερώθηκαν από τις υπεύθυνες του προγράμματος για το παιχνίδι που θα έπαιζαν σχετικό με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.


  

Σε κάθε αίθουσα οι μαθητές χωρίστηκαν σε 5 ομάδες. Σε κάθε ομάδα δόθηκε μια εναλλακτική μορφή ενέργειας (είτε αναλώσιμη είτε όχι) την οποία έπρεπε να μαντέψουν οι άλλες ομάδες. Δόθηκαν χαρτάκια που περιέγραφαν την κάθε μορφή ενέργειας από τα οποία οι μαθητές θα κρατούσαν σημειώσεις με βάση ένα σχεδιάγραμμα. Στη συνέχεια, οι υπεύθυνες πήρα τα χαρτάκια και η κάθε ομάδα έμεινα με τις σημειώσεις της. Έπειτα, κάθε ομάδα διάλεξε 4  στοιχεία από μια λίστα που τους δόθηκε. Τα 4 στοιχεία επιλέχθηκαν με βάση την αποκαλυπτικότητα τους σχετικά με την ενέργεια που είχαν (από το λιγότερο αποκαλυπτικό εως το πιο εύκολο για να αποκαλυφθεί  η ενέργεια). Τέλος, κάθε ομάδα έλεγε στην άλλη τα στοιχεία της ένα-ένα και οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να μαντέψουν για ποια μορφή ενέργειας μιλούσαν. Κάθε σωστή μαντεψιά μετρούσε +30 και οι λάθος -10. Η ομάδα που θα συγκέντρωνε τους περισσότερους πόντους ήταν η νικήτρια.







       



Όσοι ώρα οι μαθητές προσπαθούσαν να κρύψουν καλά την ενέργεια που τους δόθηκα και να μαντέψουν των άλλων ομάδων, οι εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στον χώρο του κολλέγιο και είχαν την ευκαιρία κατά την αναμονή τους, να κουβεντιάσουν διάφορα θέματα. 





Επόμενος σταθμός το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS». Στο πρόγραμμα οι μαθητές χωρίστηκαν σε 5 ομάδες, από 5-6 μέλη η κάθε μία. Τα μέλη της κάθε ομάδας ήταν από διαφορετικές χώρες. Αρχικά δόθηκαν οδηγίες στους συμμετέχοντες. Κάθε ομάδα ήταν κι ένας χαρακτήρας-κάτοικος περιοχής στην οποία η πολιτεία αποφάσισε να στήσει ενεργειακό πάρκο ανεμογεννητριών.


Η κάθε ομάδα αφού μελετούσε τον χαρακτήρα που υποδυόταν, ηλικία, επάγγελμα, φύλο κλπ, συζητούσαν μεταξύ τους. Στο τέλος, έπρεπε να συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής και να θέσει επιχειρήματα θετικά ή αρνητικά για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τους υπόλοιπους χαρακτήρες.

     





Ακολούθησε γεύμα στην Περαία, προάστιο της Θεσσαλονίκης απ' όπου βλέπεις την πόλη από απέναντι. Δυστυχώς, ο καιρός δεν ήταν πολύ καθαρός. Είχε συννεφιά και υγρασία!


     

   


Μετά το γεύμα όλοι απόλαυσαν βόλτα και φωτογράφηση στην παραλία της Περαίας.

Κάποιοι τολμηροί δοκίμασαν την θερμοκρασία της θάλασσας!



Γύρω στις 19.00 επιστρέψαμε πίσω.

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

Την Πέμπτη το πρωί η ομάδα ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση για το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού. Επειδή το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το κέντρο ανακαινίζεται οι δράσεις του προγράμματος έλαβαν χώρα στο πολιτοστικό κέντρο Ευόσμου. Το πρόγραμμα που ήταν αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή, παρακολούθησαν 30 μαθητές. Ανάμεσα σε διάφορες δραστηριότητες οι μαθητές έγιναν δημοσιογράφοι, ερευνητές και με βιωματικό τρόπο, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.












Η διάθεση των μαθητών ήταν ανεβασμένη και φάνηκε στο λεωφορείο όπου τραγούσαν με περίσσιο κέφι!


 Οι υπόλοιποι Έλληνες μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς επισκέφθηκαν τα συμμαχικά μνήματα, ένα σημείο με αξιόλογη ιστορία. Η φιλόλογος του σχολείου κα Λαζαρίδου έκανε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία και επισκέφθηκαν το ημιυπόγειο μουσείο. Στην συνέχεια πήραν το λεωφορείο και κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης. Οι δύο Λιθουανοί εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να περπατήσουν. 


    

Σημείο συνάντησης όλων, η αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα) στις 13.30. 

Και πάλι μαθήτριες από το σχολείο ανέλαβαν το ρόλο του ξεναγού. Μίλησαν για την Αψίδα του γαλερίου, την Ροτόντα, το Παλάτι του Γαλερίου και την πλατεία του Ναυαρίνου.

     



Από εκεί η ομάδα προχώρησε στον Λευκό Πύργο, το σύμβολο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ανά 15άδες ανέβηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί για να περιηγηθούν στους χώρους του μουσείου, να δουν τη Θεσσαλονίκη από ψηλά και να φωτογραφηθούν.

Ακολούθησε γεύμα. Οι μαθητές ήταν ελεύθεροι να περπατήσουν στην πόλη και να απολαύσουν το φαγητό της αρεσκείας τους. Οι εκπαιδευτικοί γευμάτισαν στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης και ήπιαν καφέ και κουβέντιασαν με θέα των Λευκό Πύργο.




Το επόμενο σημείο συνάντησης της ομάδας ήταν στις 16.30 στην πλατεία Αριστοτέλους.



Από εκεί περπάτησαν μέχρι την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, του Πολιούχου της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το ψιλόβροχο δεν επέτρεψε τις ενδιάμεσες στάσεις για ξενάγηση.  Αρκετοί μαθητές και εκπαιδευτικοί παρέμειναν στο κέντρο της πόλης ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στον Χορτιάτη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

Η Παρασκευή ήταν αφιερωμένη στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού και προώθησης της επιχείρησης. Οι μαθητές είχαν στην διάθεση τους 4 διδακτικές ώρες να ολοκληρώσουν την εργασία τους ενώ οι εκπαιδευτικοί έφτασαν αργότερα στο σχολείο. 











Με την ολοκλήρωση των εργασιών έγινε και η παρουσίαση τους.

1η  ΟΜΑΔΑ
ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: NEXT GEN SOLAR AND TEASER



2η ΟΜΑΔΑ
ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: SOLAR POWERED CARS "HELION" AND TEASER



3η ΟΜΑΔΑ
ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: THE SOLOWIND POD AND TEASER



4η ΟΜΑΔΑ
ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: SOLAR RECHARGE and TEASER


5η ΟΜΑΔΑ
ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ENERGY MANAGEMENT SOFTWARE and TEASER


6η ΟΜΑΔΑ
ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ELECTRO-GO AND TEASER


7η ΟΜΑΔΑ
ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: SUNCHARGE and TEASER




Οι παρουσιάσεις των επιχειρήσεων τράβηξαν το ενδιαφέρον όλων.  Οι εκπαιδευτικοί είχαν την δύσκολη δουλειά της αξιολόγησης ακολουθώντας την παρακάτω ρουπλίκα.

Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα προβλήθηκε το βίντεο που έφτιαξε η μαθήτρια Αγγελική Λαναρά σε μουσική Ιάσονα Σαρίδη. Ένα βίντεο ανασκόπησης της εβδομάδας όπως την είδαν οι μαθητές.


Επίσης, δημιουργήθηκε ένα padlet όπου οι συμμετέχοντες ανάρτησαν φωτογραφίες ατομικές ή ομαδικές μαζί με εντυπώσεις από την κινητικότητα στον Χορτιάτη. 



Και έφτασε η ώρα των αποτελεσμάτων. Δύο καλύτερες παρουσιάσεις επιχειρησιακών μοντέλων.

SOLAR RECHARGE  AND SOLOWIND POD


Ακολούθησε η απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


ΛΕΤΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


ΛΙΘΟΥΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ



Μετά την απονομή όλοι γεύτηκαν τα ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γονείς των Ελλήνων μαθητών.







Και φυσικά δεν έλειψε η μουσική και ο χορός στο αποχαιρετιστήριο πάρτυ που ακολούθησε.


Είσασταν όλοι μια υπέροχη ομάδα!!!



Ραντεβού τον Μάιο στο Κάουνας της Λιθουανίας.






















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις